Kovalík aj Martin vyhrali, Slovensko vedie 2:0

16.07.2016 Celý región

BUDAPEŠŤ. Slovenskí tenisti sú blízko k postupu do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára. Po úvodnom dni stretnutia 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny totiž vedú nad domácim Maďarskom 2:0.

O druhý bod pre hostí sa na antuke v Budapešti zaslúžil slovenský daviscupový debutant Jozef Kovalík, ktorý si po bojovnom výkone poradil s maďarskou jednotkou Mártonom Fucsovicsom 6:7 (5), 6:4, 7:6 (5), 6:1.

Slováci môžu spečatiť svoj triumf už v sobotňajšej štvorhre, v ktorej by o 14.00 mali nastúpiť Andrej Martin s Igorom Zelenayom proti páru Fucsovics, Levente Gödry.

Súboj medzi Fucsovicsom a Kovalíkom sa hral v oveľa búrlivejšej atmosfére a pred väčšou diváckou kulisou ako úvodná dvojhra, v ktorej Martin zdolal Pétera Nagya.

Líder maďarského tímu mal na začiatku zápasu dvakrát brejk k dobru, Kovalík však vždy dokázal kontrovať a za stavu 5:4 sa prepracoval k štyrom setbalom.

Fucsovics ich však odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech, hoci prehrával 2:4. V druhom dejstve viedol Fucsovics 3:1, Kovalík však otočil na 4:3 a koncovka bola v jeho réžii

V treťom sete to bol urputný boj o každý fiftín. Fucsovics po brejku v ôsmom geme odskočil Kovalíkovi na 5:3. Slovenský reprezentant však v ďalších minútach našiel úderovú istotu, vyrovnal na 5:5 a dotiahol set do tajbrejku, ktorý sa stal jeho korisťou.

Vo štvrtom sete si Kovalík po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0 a zápas proti súperovi, ktorý postupne kondične odchádzal, už dotiahol do úspešného konca. Vzájomnú bilanciu s Fucsovicsom tak upravil na 4:0.

Kovalík bol po úspešnom debute spokojný. "Bolo to veľmi náročné stretnutie z fyzického i psychického hľadiska, také som ešte v kariére nehral. Kľúčový bol tajbrejk tretieho setu, tam sa lámal zápas. Dôležitý bol aj úvod štvrtého dejstva, v ktorom som ho brejkol na 2:0, lebo už aj ja som cítil, že mám toho dosť. Pred začiatkom duelu som si uvedomoval zodpovednosť, veď prvýkrát som reprezentoval Slovensko v Davisovom pohári. Počas zápasu som však na to nemyslel a koncentroval som sa iba na svoju hru."

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř považuje stav 2:0 po prvom dni za nádejný, tvrdí však, že najťažšie je získať rozhodujúci tretí bod. "Pre Joja Kovalíka to bola cenná skúsenosť a takisto aj pre mňa, lebo som ho konečne videl hrať v Davis Cupe. Ukázal bojovné srdce, tento rok má v porovnaní s minulými naozaj výborný. V prvom sete sa mu nedarilo celkom podľa predstáv. Skôr mu prekážal vietor ako nepríjemný súper. Dobre však zvládol druhý set aj koncovku tretieho, ktorý už vyzeral byť stratený. Dodržiaval taktiku, robil menej chýb a viac dostával Fucsovicsa do pohybu, čo bol kľúč k úspechu."

Slováci nastúpili v historicky prvom daviscupovom súboji proti Maďarom bez svojho lídra Martina Kližana, ktorý tento týždeň štartuje na turnaji ATP v nemeckom Hamburgu, kde sa prebojoval už do štvrťfinále.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa majú šancu postúpiť tretíkrát za sebou do septembrovej baráže o účasť vo svetovej skupine. Vlani prehrali s Poľskom, predvlani s USA - v oboch prípadoch na pôde súperov. Naposledy hralo Slovensko vo svetovej skupine v roku 2006.
 
Slováci vedú po úvodnej dvojhre v Maďarsku 1:0
 
O prvý bod pre hostí sa na antuke v Budapešti postaral Andrej Martin, ktorý pri premiére v úlohe slovenskej tímovej jednotky zdolal maďarskú dvojku Pétera Nagya 6:4, 6:2, 6:4.

Duel Martina s Nagyom sa od začiatku niesol v znamení dlhých výmen od základnej čiary. Slovenský reprezentant dvakrát nedokázal potvrdiť brejk, za stavu 4:4 však čistou hrou opäť prelomil podanie Nagya a následne pri vlastnom servise spečatil zisk prvého setu. Martin, ktorého na tribúne povzbudzovala početná skupinka slovenských fanúšikov, bol aktívnejším a variabilnejším hráčom.

Často využíval stopbaly a nebál sa chodiť na sieť, kde zakončoval úspešnými volejmi. V druhom sete sa Martin uvoľnil a po dvoch brejkoch odskočil rebríčkovo oveľa nižšie postavenému súperovi na 5:0. Nagyovi sa podarilo už iba skorigovať na 2:5. O osude tretieho setu rozhodol Martinov brejk v siedmom geme. Za stavu 5:4 premenil účastník 3. kola Roland Garros v poradí siedmy mečbal. .

"Prvé zápasy sú vždy ťažké. Súpera som veľmi nepoznal, hral som spočiatku na istotu. Oproti minulým dňom dnes fúkal vietor, čo sťažovalo podmienky. Ovplyvnilo to zápas. Bolo to viac o bojovnosti ako o kvalite. Som rád, že som potvrdil papierové predpoklady a skončilo sa to 3:0 na sety. Nagy je šikovný hráč, nerobí veľa chýb, musel som si to sám uhrať,“ uviedol po zápase Martin.

Slovenskému kapitánovi Miloslavovi Mečířovi po úspešnom vstupe do zápasu s Maďarskom spadol kameň so srdca. "Som rád, že máme prvý bod. Nebol to ľahký zápas. Nagy hral bojovne a málo kazil, Andrej si musel všetko uhrať sám. Veľmi dobre sa vyrovnal s náročnými podmienkami aj nepríjemným vetrom. Vyšiel mu najmä druhý set, v ktorom veľmi dobre ustál koncovky gemov. Ináč by bol aj tento set asi tesnejší."  
 
Stretnutie 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára

Maďarsko - SLOVENSKO 0:2 po úvodných dvojhrách

Péter Nagy - Andrej Martin 4:6, 2:6, 4:6

Márton Fucsovics - Jozef Kovalík 7:6 (5), 4:6, 6:7 (5), 1:6

sobota 14.00 Fucsovics, Levente Gödry - Martin, Igor Zelenay

nedeľa 11.00 Fucsovics - Martin, Nagy - Kovalík

Čítajte viac: http://sport.sme.sk/c/20216651/kovalik-zdolal-fucsovicsa-a-zvysil-vedenie-slovenska-uz-na-20.html#ixzz4EYehDKeO
 

Vyberte región